top of page

PROJEKT HVAR 1

Iako je još uvijek relativno nov na našem tržištu, grafitni stiropor postaje sve popularniji izbor. Ukratko, radi se o EPS-u (eng. Expanded PolyStirene) s dodatkom grafitnih čestica koje poboljšavaju njegova termoizolacijska svojstva. Tako imamo priliku čuti kako grafitni, u odnosu na "obični" ili bijeli stiropor, ima 20% bolja svojstva, ali je i u pravilu skuplji, često i za više od 20%. Kako bi rekao naš narod, "dobiješ na mostu, ali izgubiš na ćupriji".

 

Grafitni EPS, baš kao i bijeli, najčešće se koristi unutar ECTIS fasadnih sustava (eng. External Thermal Insulation Composite System) ili kolokvijalno demit fasada.

 

U moru noviteta i različitih materijala, na što se odlučiti? Ukoliko ne postoje restrikcije u pogledu debljine materijala koji želite ugraditi, bijeli stiropor se nameće kao bolja opcija. Jeftiniji je, a u velikoj većini slučajeva upravo je cijena najvažniji, a nekad i jedini kriterij. Ukoliko ste iz nekog razloga ograničeni maksimalnom debljinom izolacije, onda izborom grafitnog stiropora za istu debljinu dobivate bolja izolacijska svojstva. Ukoliko Vam cijena nije presudan faktor, a želite najbolje moguće termoizolacijsko rješenje, kamena vuna je odličan izbor.

 

Izvedba izolacije s grafitnim stiroporom nije bitno drugačija od "običnog" stiropora, ali ima nekoliko specifičnosti koje malo kompliciraju izvedbu, a samim time mogu utjecati i na cijenu. Grafitni stiropor se zbog tamne boje lako zagrijava pod utjecajem sunčeve svjetlosti, što može dovesti do toplinskog širenja. Stoga ga dobavljači uglavnom ne drže na skladištu, pa je i sama isporuka nešto duža. S obzirom da nije "lagerska" roba, često se višak nakon izvedbe ne može vratiti. Prilikom same izvedbe, mora se podići skela oko cijelog objekta u punoj visini te zaštititi platnom kako bi se smanjila izloženost sunčevim zrakama, a samim time i zagrijavanje.

Na fotografijama prikazana izvedba Bekatherm ECTIS sustava sa grafitnim stiroporom na otoku Hvaru.

bottom of page